DashboardHelpdeskRegistrerenInloggen

Programma

Voor de 5e keer organiseert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Overheidsbrede Cyberoefening. Dit jaar op maandag 30 oktober 2023. Tevens organiseren we verschillende cyberwebinars en een masterclass.

Net als vorig jaar kunt u binnen uw eigen organisatie simultaan mee oefenen tijdens de Overheidsbrede Cyberoefening. U ontvangt vanuit het Overheidsbreed Cyberprogramma een toolkit die u uitleg geeft over het scenario en op welke manier uw organisatie zelfstandig kan mee oefenen. Interesse? Meld u dan direct aan.

Hieronder vind u een overzicht van de verschillende cyberwebinars, de Overheidsbrede Cyberoefening en Masterclass.

Alle activiteiten

Filteren


Datum

ma
di
wo
do
vr
za
zo
okt
nov
dec

 

Type

 

Zoeken

 

Er zijn 13 evenementen beschikbaar

Security, monitoring & detectie - TNO

Prof.dr.ir. Rob Kooij (TU Delft & TNO) e.a.

donderdag 5 oktober
11:00 - 12:00 uur

Security, monitoring & detectie - TNO

Technologie, data en datagedreven oplossingen worden steeds belangrijker voor het functioneren van onze samenleving. Nederland kent een sterk toenemende digitalisering van processen en diensten en heeft daarmee een sterke economische positie verworven.

Helaas zijn hier ook risico's aan verbonden, aangezien cyberaanvallen steeds geavanceerder worden. Hoe kunnen organisaties zich hiertegen beschermen? Beveiligingsbewaking en -detectie - het analyseren van netwerkverkeer en gegevens om verdachte patronen en abnormaal gedrag te identificeren - biedt bedrijven kansen om hun cyberbeveiliging naar een hoger niveau te tillen.

In dit webinar geeft TNO een algemene introductie op het gebied van security, monitoring en detectie van cyberaanvallen. Dit doen ze aan de hand van twee praktijkvoorbeelden van TNO onderzoek gericht op toepassing in bedrijfsnetwerken. Tot slot vertellen de sprekers over het belang van monitoring en detectie voor de cyberweerbaarheid van vitale infrastructuren.

Quantumveilige cryptografie - Ministerie BZK

donderdag 12 oktober
11:00 - 12:00 uur

Quantumveilige cryptografie - Ministerie BZK

Wat is quantumveilige cryptografie? En wat kunnen we er nu en in de toekomst van verwachten? Dat legt het ministerie van BZK uit tijdens dit cyberwebinar.

Informatiebeveiligingsdienst (VNG) en Gemeente Nijmegen

donderdag 12 oktober
15:00 - 16:00 uur

Informatiebeveiligingsdienst (VNG) en Gemeente Nijmegen

De Informatiebeveiligingsdienst en Gemeente Nijmegen verzorgen een praktisch cyberwebinar.

De IBD ondersteunt gemeenten op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. De IBD is voor gemeenten het schakelpunt met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). De IBD draagt namens gemeenten bij aan de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en geeft regelmatig kennisproducten uit. Daarnaast faciliteert de IBD kennisdeling tussen gemeenten onderling, met andere overheidslagen, met vitale sectoren en met leveranciers. Alle Nederlandse gemeenten kunnen gebruik maken van de producten en de generieke dienstverlening van de IBD.

Op weg naar cyberweerbare ecosystemen - DEI / Nyenrode

donderdag 19 oktober
11:00 - 12:00 uur

Op weg naar cyberweerbare ecosystemen - DEI / Nyenrode

De Nyenrode Business Universiteit en het Digitale Ecosystemen Instituut (DEI) vertellen in dit cyberwebinar wat we kunnen doen om cyberweerbare ecosystemen te krijgen. 

Het DEI benadert samenwerken vanuit het idee dat nieuwe ontwikkelingen ontstaan binnen een ecosysteem van bedrijven, instituties en maatschappelijke beweging, versneld en vormgegeven door digitalisering van werk en kennis. Op basis van wetenschappelijke inzichten werken ze met allerlei partners aan het ontwikkelen van nieuwe oplossingen voor vraagstukken uit de praktijk.

Oefen simultaan mee binnen uw eigen organisatie

maandag 30 oktober
09:00 - 12:00 uur

Oefen simultaan mee binnen uw eigen organisatie

Om beter te weten hoe u kunt handelen tijdens een cybercrisis organiseert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor de 5e maal de Overheidsbrede Cyberoefening. Dit jaar op maandag 30 oktober 2023. U kunt online deelnemen aan deze interactieve cyberoefening of simultaan mee-oefenen binnen uw eigen organisatie.

Vorig jaar hebben ruim 100 organisaties simultaan mee-geoefend. Ook dit jaar bieden we u graag die mogelijkheid. U ontvangt een toolkit met alle benodigdheden om uw eigen crisisoefening op te zetten. Dit jaar adviseren we u om de oefening met uw team te starten van 09:00 tot 12:00 uur. Op die manier kunt u om 13:00 uur ook de Overheidsbrede Cyberoefening volgen. 

Hoe werkt het?

  • U ontvangt vanuit het Overheidsbreed Cyberprogramma een toolkit die u uitleg geeft over het scenario en op welke manier uw organisatie zelfstandig kan mee oefenen.
  • U creëert uw eigen crisisteam die voor dezelfde uitdagingen komt te staan als het crisisteam in de studio.
  • Er vinden twee voorbereidende sessies plaats via Teams. U ontvangt een uitnodiging per e-mail.
  • Let op alleen degene die de oefening coördineert (en dus niet deelneemt aan de crisistafel) meldt zich aan voor het simultaan mee-oefenen. De coördinator ontvangt alle informatie en deelt de juiste informatie aan de leden van het crisisteam.

Aanmelden
Meld u nu aan via dit formulier om meer informatie over het programma en de toolkit te ontvangen.

Overheidsbrede Cyberoefening

maandag 30 oktober
13:00 - 16:00 uur

Overheidsbrede Cyberoefening

De impact van een cyberincident is vaak enorm. Het is de kunst om onder tijdsdruk de juiste beslissingen te nemen. Oefenen, oefenen, oefenen is het devies. Daarom organiseert het ministerie van BZK op 30 oktober 2023 alweer de 5e Overheidsbrede Cyberoefening.

Je kunt online deelnemen via een livestream. Of kom naar de Caballero Fabriek in Den Haag om de crisis live mee te maken. Uiteraard kun je ook weer simultaan mee-oefenen. 

Europese ontwikkelingen rondom cyberveiligheid - Europa Decentraal

Iris Meerts

woensdag 1 november
15:00 - 16:00 uur

Europese ontwikkelingen rondom cyberveiligheid - Europa Decentraal

Nederland is een van de meest gedigitaliseerde samenlevingen van Europa. Digitaal werken, winkelen, een rijbewijs aanvragen, een verhuizing doorgeven, financiën doen; alles kan online. Daarom moeten burgers en bedrijven ervan uit kunnen gaan dat zij dit veilig kunnen doen. De Europese economie, democratie en samenleving zijn dus meer dan ooit afhankelijk van wat er gebeurt in de digitale wereld. Dit betekent dat de gevolgen bij een platlegging van een cruciaal digitaal systeem, bijvoorbeeld een hackaanval op banken of elektriciteit- of drinkwaterdistributiesystemen, des te groter zal zijn.

Het Kenniscentrum Europa Decentraal licht in dit cyberwebinar toe welke Europese ontwikkelingen er gaande zijn en hoe organisaties hoe op kunnen inspelen.

Hoe kunnen organisaties zich weren tegen de dreiging van de quantumcomputer en van AI? - AIVD

Bas Dunnebier (AIVD)

dinsdag 7 november
11:00 - 12:00 uur

Hoe kunnen organisaties zich weren tegen de dreiging van de quantumcomputer en van AI? - AIVD

Bas Dunnebier, hoofd Unit Weerbaarheid van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), vertelt je tijdens dit webinar meer over twee sleuteltechnologieën: post-quantumcryptografie en artificial intelligence.

Experts achten de kans klein maar reëel dat quantumcomputers in 2030 al krachtig genoeg zijn om de huidige cryptografische standaarden te breken. Daarom is het belangrijk dat organisaties spoedig starten met de overstap naar een quantumveilige omgeving. De AIVD heeft samen met TNO en Centrum Wiskunde & Informatica een handboek voor de overstap naar quantumveilige communicatie en systemen geschreven voor de overheid, het bedrijfsleven, vitale sectoren en kennisinstellingen. Hoe pak je deze migratie naar post-quantumcryptografie aan en welke quantumdreigingen ziet de dienst?

Een andere sleuteltechnologie waarvan steeds meer gebruik wordt gemaakt is artificial intelligence (AI). AI kan organisaties namelijk helpen om processen sneller, slimmer en beter uit te voeren. Ontwikkelingen op het gebied van AI gaan snel; verwachting is dat de technologie veel impact gaat hebben op het cyberlandschap. Zowel door de offensieve en defensieve mogelijkheden van AI, als door het feit dat deze systemen ook zelf aangevallen kunnen worden. Wat voor ontwikkelingen en risico's brengt AI met zich mee? Voor welke aanvallen zijn deze systemen kwetsbaar en hoe kunnen organisaties zich hiertegen verdedigen?

Hoe krijgen we ondernemers van weten naar doen? - Digital Trust Center (Min. EZK)

Julius Offers (Digital Trust Center) e.a.

donderdag 9 november
15:00 - 16:00 uur

Hoe krijgen we ondernemers van weten naar doen? - Digital Trust Center (Min. EZK)

Wanneer organisaties het slachtoffer worden van een cyberincident kan dit grote impact hebben. Denk aan de gevolgen op financieel gebied, maar ook het verlies van data of reputatieschade. Het goede nieuws is dat veel cyberincidenten kunnen worden vermeden of ten minste in impact verkleind. Hiervoor is het belangrijk dat organisaties beschermende maatregelen implementeren. Maar hoe zorgen we er voor dat organisaties die maatregelen ook daadwerkelijk nemen?

In dit webinar presenteert het Digital Trust Center samen met TNO de bevindingen van hun onderzoek naar het gebruik van cybersecuritymaatregelen door ondernemers. In dit gedragsonderzoek is de DTC-doelgroep verdeeld in verschillende psychografische segmenten. Het onderzoek biedt inzicht in het aantal en de soorten organisaties binnen elk segment, ieder met hun specifieke barrières en overtuigingen die het aannemen van beschermende maatregelen belemmeren.

Het Digital Trust Center is opgericht door het ministerie van EZK en helpt ondernemers met veilig digitaal ondernemen.

Testen en oefenen, welke behoefte hebben mede-overheden? - ICTU

Christi Geurts

dinsdag 21 november
11:00 - 12:00 uur

Testen en oefenen, welke behoefte hebben mede-overheden? - ICTU

Tijdens dit cyberwebinar laten we overheden aan het woord die een best practice hebben op het gebied van testen en oefenen. Dus wil je zelf aan de slag met testen en oefenen op het gebied van cybersecurity? Dan mag je deze sessie niet missen.

Wat je moet weten over NIS2 - NCTV

dinsdag 21 november
15:00 - 16:00 uur

Wat je moet weten over NIS2 - NCTV

De afgelopen jaren zien we dat diverse ontwikkelingen in toenemende mate de veiligheid van onze maatschappij en economie onder druk zetten. Denk daarbij aan COVID-19, Oekraïne, cyberdreigingen en de gevolgen van klimaatverandering. In het licht van deze ontwikkelingen is er sinds 2020 vanuit de Europese Unie gewerkt aan twee richtlijnen, de Critical Entities Resilience (CER) directive en de Network and Information Security (NIS2) directive. Beide richtlijnen zijn gericht op een verbetering van de fysieke, digitale en economische weerbaarheid van Europese lidstaten.

In dit webinar van de NCTV wordt meer verteld over de NIS2 en wat deze richtlijn betekent voor organisaties.

Masterclass menselijke aspecten cybersecurity

maandag 4 december

Masterclass menselijke aspecten cybersecurity

Durven collega's het te melden als hun laptop uit hun auto is gestolen? En weten ze bij wie ze terecht kunnen als ze per ongeluk op een phishinglink hebben geklikt?

Mensen vormen de belangrijkste verdedigingslinie tegen cyberdreigingen. Uit onderzoek blijkt dat 95% van de cyberaanvallen voorkomen had kunnen worden door mensen. Maar hoe creëer je een cultuur waarin informatieveilig gedrag de norm is? 

In deze Masterclass gaat Northwave Security in op het menselijke aspect van cybersecurity. Hoe creëer je bewustzijn voor cyberdreigingen? En hoe neem je belemmeringen weg die informatieveilig gedrag in de weg staan?

Meld u aan voor deze masterclass waarin verschillende experts ingaan op dit onderwerp.

Bestuurlijke verantwoordelijkheid - CIP

Bestuurlijke verantwoordelijkheid - CIP

Het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) neemt je mee in een praktijkcasus rondom het onderwerp bestuurlijke verantwoordelijkheid. Welke rol heeft een bestuurder, CISO en Functionaris Gegevensbescherming wanneer een cyberincident zich voordoet? 

De datum wordt spoedig bekend. 

Chats