DashboardHelpdeskRegistrerenInloggen

Overheidsbrede Cyberoefening

Bekijk hier de visuele notulen voor deze sessie

Omschrijving

Om de Overheidsbrede Cyberoefening terug te kijken dient u eerst in te loggen op uw account. Heeft u nog geen account? Registreer u via de website.

Weet u wat de mogelijke effecten van een digitale uitval van uw diensten zijn? Bent u zich bewust van alle belangrijke organisaties om u heen wanneer u met een cyberincident te maken heeft? Weet u welke afspraken u heeft met uw softwareleveranciers? En weet u hoe goed uw segmentatie binnen de organisatie is?

Kunt u niet alle bovenstaande vragen volmondig met ‘ja' beantwoorden? Wees gerust, want daar bent u niet alleen in. Wilt u weten hoe u kunt handelen tijdens een onverwachte en ongewenste situatie, meld u dan aan voor de overheidsbrede cyberoefening 2022. Hier kunt u de dynamiek en complexiteit van een cybercrisis ervaren en daarnaast kunt u zelf meebeslissen hoe te handelen.

De Overheidsbrede Cyberoefening is een initiatief van het ministerie van BZK en wordt georganiseerd door ICTU.

Aftermovie Overheidsbrede Cyber Oefening 2022

Log in om de gehele Cyberoefening terug te kijken.

Open audiotranscriptie 

Beeld:

De video opent met Chris van 't Hof (host) in de studio, voor een Tv-scherm met het Overheidsbrede Cyberprogramma logo op de achtergrond. Terwijl hij praat, zien we beelden van de studio en publiek wat hun plaatsen opzoekt.

Chris:

"Welkom allemaal bij alweer de vierde editie van de Overheidsbrede Cyberoefening. Dit jaar niet alleen hier, maar bij 100 organisaties door heel Nederland heen."

Beeld:

Alexandra van Huffelen (Staatssecretaris Koninkrijksrelaties & Digitalisering) loopt naar de desk en begint haar speech. Tijdens haar praatje zien we publiek en sfeerbeelden van Alexandra. Uiteindelijk applaudisseert iedereen.

Alexandra:

"Omdat we ook weten dat perfect organiseren van cybersecurity ook een soort race tegen de klok is. Omdat er altijd weer nieuwe partijen zijn die zullen beginnen en proberen om ons allemaal aan te vallen, is het natuurlijk ongelofelijk belangrijk dat we oefenen."

Beeld:

Ellen Nauta van Moorsel (burgemeester/voorzitter) komt in beeld, zij zit aan tafel.

Ellen:

"Hier moet alles op tafel komen. Want wij moeten hier kijken wat de kwetsbaarheid is en hoe we het eventueel kunnen oplossen."

Beeld:

Vervolgens komt Mascha Vieselman (CISO), ook aan tafel, in beeld.

Mascha:

"Score is 9.7 op een schaal van 10. Dus de impact is heel groot."

Beeld:

Het woord wordt overgenomen door de derde tafelgast, Tamara Brandt (Functionaris Persoonsgegevens), terwijl sfeerbeelden van de studio en publiek te zien zijn.

Tamara:

"Zijn dat systemen waar persoonsgegevens in zitten? Waar misschien wel bijzondere persoonsgegevens in zitten? Als het antwoord daarop ‘ja' is dan acht ik de kans reëel dat er sprake kan zijn van een datalek."

Beeld:

De vierde tafelgast, Bart Drewes (gemeentesecretaris), praat verder. Sfeerbeelden van de tafelgasten en publiek zijn te zien.

Bart:

"Impact kan het ook hebben voor onze dienstverlening. Als we een andere impact straks hebben op type applicaties, dat we goed kijken, mochten we die uit gaan zetten, voor welke dienstverlening gaat dat gevolgen hebben?"

Beeld:

Tafelgast nummer vijf, Lucinda Sterk (communicatieadviseur), neemt het woord. Sfeerbeelden laten haar en de andere tafelgasten aan tafel zien. Ook is Lucinda te zien, in gesprek met publiek.

Lucinda:

"Ik zou nu nog niet hele erg naar buiten toe treden. Heel erg proactief. Omdat we eigenlijk zelf nog niet zo goed weten wat er precies aan de hand is. Ik zou inderdaad de impactanalyse heel even afwachten."

Beeld:

We zien publiek wat kijkt naar een beamerprojectie. Vervolgens komt Pieter Heiliegers (burgemeester Uithoorn, DUO+) in beeld, live vanuit het gemeentehuis. Sfeerbeelden van het publiek die meeluistert zijn te zien ondertussen.

Pieter:

"Schroom niet om verdieping na verdieping te vragen. En een tweede is: schroom niet om al heel in het begin de bestuurder te informeren."

Beeld:

We horen Tamara weer aan het woord. De studio, de tafel en backstage komt in beeld tijdens Tamara's quotes.

Tamara:

"En ik ga een voorlopige melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens opstarten. Ik heb nog te weinig informatie om daadwerkelijk een voorlopige melding te doen. Ik wil ‘m alvast voorbereiden, dat mocht straks wat meer duidelijk worden, dat ik snel kan handelen."

Beeld:

Lucinda komt aan het woord. Sfeerbeelden van de tafel in de studio en de livestream techniek verschijnen.

Lucinda:

"De vraag is even of onze website dan nog wel veilig is als via de website de ransom note is binnengekomen. Of dat wij opzoek moeten naar andere communicatiemiddelen."

Beeld:

De muziek zwelt aan naar een climax. We zien Ellen.

Ellen:

"Dan nemen wij het besluit om onszelf uit de lucht te halen."

Beeld:

Terwijl de muziek verandert naar iets met meer pit, zien we Marco Zannoni (moderator) achter zijn desk.

Marco:

"Veel discussie over het uitzetten van systemen. Als je het uitzet dan weet je zeker dat er impact is. Echt wel hét dilemma van cyber."

Beeld:

We gaan terug naar de tafel. Bart spreekt zijn zorgen uit.

Bart:

"En hebben we al een beeld van wat onze hacker nou precies wil? Want misschien is er wel een deal met hem te maken?"

Beeld:

Het publiek is te zien, ze kijken weer naar een beamerprojectie. Remco Groet (strategisch adviseur IBD) komt in beeld. Live vanuit hun hoofdkantoor, spreekt hij de kijkers toe.

Remco:

"Besef ook dat er nu heel weinig kritieke processen midden in de nacht moeten doorgaan. Maar bereid je vooral voor op de dag die komen gaat."

Beeld:

De video keert terug naar de studio. De blikken van iedereen staan op scherp en serieus. Ellen spreekt het publiek toe. Sfeerbeelden van het publiek komen in beeld.

Ellen:

"Maar ik vraag ook begrip voor het feit dat je sowieso criminele niet wilt ondersteunen. En als je losgeld betaalt, weet je nog steeds niet zeker of je alle terugkrijgt. Eigenlijk weet je dat pas inderdaad na een crisis of je het goede hebt gedaan."

Beeld:

Een live verbinding met Evelien Houweling-Castelein (CISO Sociale Verzekeringsbank) is te zien.

Evelien:

"Om vervolgens in de tweede ronde al te besluiten dat we daadwerkelijk de kroonjuwelen uit gaan zetten. Eigenlijk onder het motto: better safe than sorry."

Beeld:

Er wordt teruggeschakeld naar de studio, waar Chris bij de tafel staat en het slotmoment aankondigt.

Chris:

"Dan is nu het slotmoment. Want daar begint de persconferentie."

Beeld:

Een lege tafel is te zien. Vervolgens zien we de hele groep deelnemers bij Marco's desk, klaar voor de persconferentie door Ellen.

Ellen:

"Best inwoners, want tegen jullie heb ik het met name. Landelijk is er geconstateerd dat er een kwetsbaarheid is in een van de systemen die bij gemeenten draaien."

Beeld:

Iedereen is weer aan tafel te zien. Tinet Reddingius (logger) is te horen.

Tinet:

"Het vertrouwen wat men in elkaar had dat helpt altijd heel goed. Maar wat natuurlijk ook achteraf in de verantwoording heel belangrijk is, is dat je ook nog even goed de overwegingen scherpt hebt. Waarom hebben we nou een bepaalde beslissing genomen?"

Beeld:

We zien het publiek, wat aandachtig luistert en kijkt. Vervolgens zijn ze applaudisserend te zien. Chris doet een slotwoord.

Chris:

"Complimenten vooral. Jullie hebben laten zien hoe het moet. Laten we nu mar hopen dat het niet echt gebeurd."

Beeld:

De video rond af met sfeerbeelden van bloemen die uitgedeeld worden. De hele organisatie gaat op de foto en publiek praat nog met elkaar na.

Als laatste slide is het Overheidsbrede Cyberprogramma logo te zien. Daaronder staat de tekst: "De Overheidsbrede Cyberoefening terugkijken? Ga naar: www.weerbaredigitaleoverheid.nl". Onderaan staat het logo van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Type sessie

Plenaire liveshows

Wanneer

maandag 31 oktober 2022 van 13:00 tot 17:00 uur

Chats