DashboardHelpdeskRegistrerenInloggen

Nieuws

Cybervlog Vincent Lokin – bestuurder Unie van Waterschappen

Vincent Lokin, bestuurslid bij de Unie van Waterschappen vertelt waarom cybersecurity voor Waterschappen een belangrijk thema is. En op welke manier audits de cyberveiligheid kunnen verhogen.

Incidentresponsplan Ransomware

Ransomware kan organisaties op een zeer verstorende manier raken. En wat doe je dan? Of hoe kun je je voorbereiden? Op deze vragen geeft het NCSC met het incidentresponsplan ransomware een antwoord. Elk incident en elke organisatie is natuurlijk anders. Het incidentresponsplan biedt daarom geen pasklare oplossing voor alle mogelijke situaties, het is meer een inspiratiebron om snel mee aan de slag te gaan. En daarmee de digitale weerbaarheid van organisaties te vergroten.

Lees meer op de website van het NCSC.

Flinke stijging aantal meldingen datalekken

Een stijging die door het dak gaat, aldus Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De Rapportage Datalekken 2021 beschrijft dat het aantal gemelde datalekken door datadiefstal met 88% is gestegen. In 2020 was er nog een stijging van 30% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Wetsvoorstel: informatie cyberdreiging breder delen

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) informeert vitale aanbieders en rijksorganisaties over actuele cyberdreigingen. Vaak beschikt het centrum over informatie die ook relevant is voor andere organisaties. Met een wetsvoorstel wil minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) regelen dat het NCSC die informatie in meer situaties met deze organisaties kan delen.

Overheidsbreed Cyberprogramma 2022

Voor cyberveiligheid kunnen we nooit rustig achterover leunen. Oefenen en samen blijven leren blijven essentieel. Cybercriminelen laten immers geen kans onbenut en blijven naar kwetsbaarheden in systemen zoeken. Daarom alvast voor in je agenda: de Overheidsbrede Cyberoefening & Webinars 2022.

Chats